Według
opracowania materiałów naukowych przez dr Artura Kalińskiego, CENTRUM
DIETETYCZNE Agencji Doradztwa Żywieniowego :
1. obecność
błonnika w pożywieniu zapobiega
otyłości, zwiększając objętość
pokarmu, przez co szybciej pojawia się uczucie sytości;
2. błonnik wiąże kwasy
żółciowe i związki cholesterolu i w ten
sposób obniża ich stężenie we krwi (pektyny zawarte w
mące razowej, płatkach owsianych, fasoli - błonnik
neutralizujący kwasy żółciowe i zmuszający
wątrobę do roli filtru wysysającego
cholesterol z krwi);
3. wiąże jony sodu i obniża ciśnienie tętnicze
krwi;
4. pokarmy bogate w
błonnik pobudzają
funkcję żucia i wydzielania śliny;
5. buforują i wiążą nadmiar kwasu
solnego w żołądku;
6. obecność
błonnika hamuje
wydzielanie insuliny przez trzustkę w trakcie
spożywania posiłku
7. zwiększa wypełnienie
jelit , pobudzając ich ukrwienie i perystaltykę;
8. tworzy korzystne podłoże
do rozwoju pożądanej flory bakteryjnej jelit;
9. dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia
choroby wieńcowej, raka okrężnicy oraz cukrzycy;
10. produkty bogate w
błonnik, szczególnie te otrzymywane ze skórki owoców cytrusowych,
posiadają zdolność neutralizowania
wolnych rodników .
|