|
Jak są
powiązane niedobory błonnika i choroby?
Dieta wielu ludzi
zachodniego świata zawiera niewystarczającą ilość
błonnika dietetycznego i to może zwiększać
prawdopodobieństwo wielu chorób i dolegliwości takich jak
zaparcia, zespół jelita drażliwego, uchyłkowatość
jelit, dyskomfort brzuszny, szczeliny odbytu i hemoroidy.
Skąd pochodzi błonnik zawarty
w naszej diecie?
Naturalny
błonnik w naszej diecie pochodzi z roślin; błonnika nie ma w
żadnym mięsie ani nabiale.
Dlaczego błonnik jest
ważny i jak on działa?
Błonnik nie jest
trawiony przez człowieka; spożywany przechodzi w dół
układu trawiennego poprzez jelito cienkie do okrężnicy. Tam
rozkładany jest przez zwykłe bakterie jelitowe i wtedy
działa jak gąbka utrzymując wodę w treści
jelitowej. Pomaga wytworzyć miękki, objętościowy
stolec, ułatwia jego przemieszczanie się w jelitach i pomaga
regulować wypróżnienia. Zapobiega zaparciom, ale też
może zapobiegać biegunkom poprzez zaabsorbowanie części
płynów i wytworzenie bardziej zwartej treści jelitowej.
Czy błonnik powoduje tycie?
Ponieważ
błonnik nie jest trawiony, jego spożywanie nie przyczynia
się do zwiększenia wagi ciała. W rzeczywistości pomaga
zredukować wagę, ponieważ wpływa na uczucie
pełności, które może zmniejszyć łaknienie.
Jaka żywność jest
bogata w błonnik?
- Niektóre
płatki śniadaniowe typu All Bran™, Bran Flakes™, Weetabix™,
Shredded Wheat™, muesli i owsianka;
- Niektóre
rodzaje pieczywa: pełnoziarniste, razowe i wzbogacone
otrębami;
- Inne
zboża: brązowy ryż, mąka z pełnego
przemiału, ciastka typu Digestive;
- Warzywa:
szczególnie strączkowe (fasole, grochy), soczewica, ziemniaki w
mundurkach, marchew, słodka kukurydza, kiełki;
- Owoce:
szczególnie pomarańcze, gruszki, jabłka, awokado,
grapefruity, śliwki, jagody, figi;
- Orzechy:
szczególnie orzechy ziemne, migdały, kokos.
Jaka żywność jest
uboga w błonnik?
- Płatki
śniadaniowe kukurydziane, Rice Krispies™, Special K™;
- Białe
pieczywo;
- Mięso i
mięsne produkty jeśli nie są z dodatkiem błonnika;
- Nabiał
taki jak mleko, czysty jogurt, ser;
- Wiele tzw.
fast foods, takich jak hamburgery.
|
|