Najczęściej zadawane pytania

Powrót

 

 

 



Jak są powiązane niedobory błonnika i choroby?

     Dieta wielu ludzi zachodniego świata zawiera niewystarczającą ilość błonnika dietetycznego i to może zwiększać prawdopodobieństwo wielu chorób i dolegliwości takich jak zaparcia, zespół jelita drażliwego, uchyłkowatość jelit, dyskomfort brzuszny, szczeliny odbytu i hemoroidy.

Skąd pochodzi błonnik zawarty w naszej diecie?

     Naturalny błonnik w naszej diecie pochodzi z roślin; błonnika nie ma w żadnym mięsie ani nabiale.

Dlaczego błonnik jest ważny i jak on działa?

     Błonnik nie jest trawiony przez człowieka; spożywany przechodzi w dół układu trawiennego poprzez jelito cienkie do okrężnicy. Tam rozkładany jest przez zwykłe bakterie jelitowe i wtedy działa jak gąbka utrzymując wodę w treści jelitowej. Pomaga wytworzyć miękki, objętościowy stolec, ułatwia jego przemieszczanie się w jelitach i pomaga regulować wypróżnienia. Zapobiega zaparciom, ale też może zapobiegać biegunkom poprzez zaabsorbowanie części płynów i wytworzenie bardziej zwartej treści jelitowej.

Czy błonnik powoduje tycie?

     Ponieważ błonnik nie jest trawiony, jego spożywanie nie przyczynia się do zwiększenia wagi ciała. W rzeczywistości pomaga zredukować wagę, ponieważ wpływa na uczucie pełności, które może zmniejszyć łaknienie.

Jaka żywność jest bogata w błonnik?

  • Niektóre płatki śniadaniowe typu All Bran™, Bran Flakes™, Weetabix™, Shredded Wheat™, muesli i owsianka;
  • Niektóre rodzaje pieczywa: pełnoziarniste, razowe i wzbogacone otrębami;
  • Inne zboża: brązowy ryż, mąka z pełnego przemiału, ciastka typu Digestive;
  • Warzywa: szczególnie strączkowe (fasole, grochy), soczewica, ziemniaki w mundurkach, marchew, słodka kukurydza, kiełki;
  • Owoce: szczególnie pomarańcze, gruszki, jabłka, awokado, grapefruity, śliwki, jagody, figi;
  • Orzechy: szczególnie orzechy ziemne, migdały, kokos.

Jaka żywność jest uboga w błonnik?

  • Płatki śniadaniowe kukurydziane, Rice Krispies™, Special K™;
  • Białe pieczywo;
  • Mięso i mięsne produkty jeśli nie są z dodatkiem błonnika;
  • Nabiał taki jak mleko, czysty jogurt, ser;
  • Wiele tzw. fast foods, takich jak hamburgery.